ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

В края на миналата седмица се проведе Международна конференция „GATE 2 TOUR“ в Одрин

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Международна конференция „GATE 2 TOUR: Защита и ефективно използване на историческото наследство като инструмент за трансгранично развитие” се проведе в Одрин в края на миналата седмица. Конференцията е част от проекта на Областна администрация „GATE 2 TOUR: Интегрирано развитие на културно-историческия туризъм в трансграничния регион на Ямбол – Странджа – Одрин”, който се изпълнява по Програма за трансгранично сътрудничество ИПП България – Турция, в партньорство с Асоциацията на младите предприемачи в Одрин.

Събитието събра около 80 участници от двете държави  – историци, археолози, архитекти, представители на партньорите и други специалисти, пред които бяха представени част от достиженията по проекта. Сред гостите бяха областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, народният представител Александър Стойков, заместник-валията на Одрин Абдулах Аслан Ер, кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на ЯТПП Стойчо Стойчев, Георги Митев от Агенция за регионално развитие и инвестиции /АРРИ/ и др.

Беше представена идеята на проекта, изготвеният Анализ на състоянието, проблемите и възможностите за защита и използване на историческите ценности от трансграничния регион. Двата исторически обекта от България и Турция, които попадат във фокуса на проекта – Средновековният манастир край село Воден и Долмените край  Лалапаша, бяха представени подробно пред участниците със снимки и триизмерни модели. Презентацията за българския обект направи Стефан Бакърджиев – директор на Регионален исторически музей – Ямбол. Той представи интересни данни за различните периоди на съществуване и предположенията, които учените имат за останките край Воден. Според една хипотеза, която набира все повече поддръжници, манастирът е създаден от идеолога на духовното движение исихазъм Григорий Синаит през Средните векове. Наред с това духовната обител се е намирала и в непосредствена близост до местността „Друма” – един от централните пътища за Константинопол в миналото.

Другият избран обект, по който се работи, са долмените край турския град Лалапаша. Това са мегалитни паметници от древността, които според учените са се използвали като гробници. В случая интересното при тях е, че наред с тези в Лалапаша, такива обекти има пръснати още из България, Гърция и други страни, а учените все още разсъждават за връзката между тях.

„И двата обекта са много интересни и определено имат потенциал да привлекат туристи, и то такива, които живо се интересуват от археология и история. В тази връзка за тяхната защита и ефективна социализация са създадени специални пилотни модели, а архитекти са изготвили проекти за тяхната реставрация и консервация. Надеждата ми е, както и на екипа на проекта, че с това ще се подпомогне развиването на културно-исторически туризъм в нашия край и успешно ще се промотира богатото ни културно-историческо наследство”, смята областният управител.

Крайната цел на проекта “GATE 2 TOUR” е защита и ефективно използване на историческото наследство като инструмент за популяризиране на местната идентичност, свързване на общности и хора, повишаване привлекателността на региона Ямбол – Странджа – Одрин.


Статията е публикувана на 24 юли 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА