Ямбол има реален шанс за нова болница

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Ямбол има реален шанс сградата на т.нар. Нова болница да бъде довършена и в нея да се прехвърли дейността на МБАЛ „Свети Пантелеймон”. Това става ясно от нарочно писмо от 3 август 2012 на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. В обръщението си към кмета тя заявява, че „като резултат от проведените в последно време срещи и разговори, бих желала да потвърдя заявения интерес от наша страна към предоставяне на недовършената сграда на общинската болница за нуждите на Министерство на здравеопазването”. В допълнение министър Атанасова изразява готовност здравното ведомство „финансово да подпомогне довършването на сградата с цел въвеждането й в експлоатация до края на м. март 2014 г.” По думите на министъра по този начин разпръснатите сега на павилионен принцип отделения ще бъда събрани на едно място, като оптимизират своята дейност, намалят разходите си и подобрят условията, в които лекуват пациентите.

За да стартира проектът е необходимо положително решение от страна на Общински съвет – Ямбол за предоставяне на сградата на държавата за нуждите на здравеопазването. По този повод кметът Георги Славов внесе предложение в ОбС – Ямбол за подкрепа на проекта.

Обект „Нова болница” е един от големите и дългогодишни проблеми на Ямбол. От една страна в него са инвестирани значителни средства – около 6 млн. лв., което обаче не е повишило качеството на живот в града. В същото време сградата се амортизира и проблемът с опазването й от посегателства продължава да е актуален въпреки мерките за охрана на обекта – това са само част от мотивите на кмета, допълнени от факта, че сегашната база на МБАЛ „Св. Пантелеймон” няма как да предлага условия на европейско и световно ниво, с модерна сграда, с функционално и конструктивно свързани помещения и отделения.

Предложението, което прави Георги Славов е основният корпус на недовършената болница да бъде дарена на държавата. По този начин ще се съкратят максимално сроковете до започване на реалните строителни дейности. МЗ разполага с налични средства, които могат да бъдат инвестирани непосредствено след уреждане на въпросите със собствеността и приключване на съответните процедури. Тъй като подобно решение трябва да бъде взето с мнозинство от 3/4 от общия брой на съветниците, кметът призовава членовете на местния парламент към отговорно отношение, единомислие и консолидация, за да бъде предприета такава важна стъпка в интерес на гражданите на Ямбол. По думите му реализирането на това намерение предначертава бъдещето на здравеопазването през следващите 50 години не само в Ямбол, но и в областта.

Сградата на „новата болница” е почти завършена и годна за употреба, при положение, че се направят необходимите довършителни работи. Затова и неслучайно държавата, в лицето на премиера и здравния министър, изрази готовност да инвестира средства в обекта. Това е уникален шанс за Ямбол, от който сме длъжни да се възползваме, категоричен е кметът Георги Славов./vreme.bg


Статията е публикувана на 6 август 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА