Цените на дървата тръгнаха нагоре

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Само за седмица цената на дървата за огрев в Ямболско скочи средно с 10 процента съобщават от в-к Време. Очаква се през следващите два месеца цените да продължат да вървят нагоре. В най-горещите летни дни цената на тон дърва за огрев вече е между 139 лв. и 160 лева. Между 5 и 7 лева са скочили само за седмица и палетите с дърва и сега ямболци плащат по 65 лева с транспорт. Както всяко лято цената на дървата за огрев ще се повиши още, тъй като точно в тези месеци домакинствата се запасяват за зимата, когато цената на палет дърва достига и до 85 лева.

Раздвижване на търговията се забелязва и на пазара с въглища, като най-предпочитани според търговците са брикетите и донбаските въглища. Независимо, че излиза малко по-евтино да се купи тон въглища, хората предпочитат да купуват чували с по 30-40 кг. Цената на тон е 245 лв., а на чувал от 30 кг – 8,50 лв. Независимо, че цените вървят нагоре, отоплението на дърва и въглища излиза значително по-изгодно, отколкото на ток или газ.

Четиричленно семейство за отопление с дърва за зимния период трябва да задели между 500 и 600 лева, докато на ток и газ ще са необходими почти двойно повече средства.


Статията е публикувана на 7 август 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА