В събота се открива новият ловен сезон

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Спазвайки разпоредбите на закона за лова и опазване на дивеча, от Агенцията по горите обявиха втората събота на август за начало на новия ловен сезон.

От 11 август /събота/ ловците тръгват по полета и ливади в преследване на гласовитите пъдпъдъци. Радостен кучешки лай ще подсказва на хората каква е тази суматоха още на ранина. Ще последва и пукотевица, а на висулките ще се окачат и първите паднали птички. Край ниви и оврази пък ще причакват прелета на гургулици и гривяци.

Жегата няма начин да не се отрази. Кой каквото направи в пъдпъдъчия лов – ще е в ранните сутрешни часове. Вдигне ли се росата, напече ли слънцето, кучетата почват да се уморяват и да губят следите. А пъдпъдъците умеят да се прикриват в буйната растителност. Природата ги е дарила с такава окраска, че буквално се сливат с околността. Притискат се плътно в земята и без кучешки нюх стрелбата е само спорадична.

И при гургулиците прелетът се съсредоточава в определени часове сутринта и после чак привечер. Тогава има движение в небето и стрелбата е учестена. През деня динамиката се позагубва, но ако човек е търпелив и добре прикрит от очите на птиците, все нещо може и да удари.

Кой как се е подготвил за старта на сезона, ще се види в събота. Но в първия ден не слуката е най-важна. Това е празник за ловците, а те умеят да празнуват подобаващо. До обяд ще пообиколят из ловните си полета, пък после ще се повеселят както те си знаят. За сполука и берекет през новия сезон. Наслука!/novinar.bg


Статията е публикувана на 9 август 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА