Володимир Зеленски: Няма да загубим тази война, но няма как да победим без помощ

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Ако Западът прекрати военната си помощ, то Украйна няма да има друг избор, освен да се бие – така, както е направила в началото на войната през февруати 2022 година. Това подчерта украинският президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с норвежкия премиер Йонас Гар Стере в Осло, предава УНИАН.

Държавният глава припомни колко трудно е било на Украйна в началото на въоръжения конфликт с Русия в отговор на журналистически въпрос дали страната може да спечели войната без конкретна военна помощ от Европейския съюз и САЩ.

„Както знаете, през първите дни на пълномащабна война – от 24 февруари – бяхме наистина сами. И беше трудно, много трудно. Трагичен период за нас и нашия народ. И вие видяхте какво се случи.Бяхме почти окупирани. Но не избягахме. Не си тръгнахме и приехме тази битка“, припомни Зеленски.

„Когато питате, възможно ли е да спечелите без помощ, всъщност питате дали ще направим това, което направихме в началото. Искам да кажа, че е трудно, губим много хора. И ако не искате да загубите живота на вашите хора, деца… вие определено се нуждаете от истински мощен отбранителен щит. Започвайки със самолети и завършвайки с артилерия. Няма значение. Това, което казвам, е, че имаме нужда от всичко това“, добави президентът на Украйна.

„Ако светът и Европа се обединят около Украйна, това е важно за нас. Разбира се, не можем да спечелим без помощ, но не можем и да загубим, защото това е единственото нещо, което имаме – нашата държава“, обясни Зеленски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО