Сенатът на САЩ одобри грандиозен законопроект за отбранителната политика

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Сенатът на САЩ подкрепи законопроект за политиката в областта на отбраната, разрешаващ рекордните 886 милиарда долара годишни военни разходи със силна подкрепа както от демократите, така и от републиканците в сряда, предаде Ройтерс.

Отделно от бюджетните кредити, които определят нивата на държавните разходи, новият законопроект дава разрешение за всичко – от повишения на заплатите за войските – тази година ще бъде 5,2% – до покупки на кораби, боеприпаси и самолети, както и политики като напр. мерки за подпомагане на Украйна и отпор срещу Китай в Индийския и Тихия океан.

Тазгодишният законопроект позволява рекордните 886 милиарда долара, което е с 3% повече от миналата година.

„Това ще гарантира, че Америка може да удържи линията срещу Русия, да стои твърдо срещу Китайската комунистическа партия и гарантира, че американската армия остава най-модерна по всяко време по целия свят“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.

Но окончателната версия остави разпоредби, насочени към разделящи социални въпроси, като достъп до аборт и лечение на транссексуални военнослужещи, които бяха включени във версията, приета от Камарата срещу възраженията на демократите, заплашвайки да провали законодателството.

100-членният Сенат подкрепи законопроекта с 87 на 13. Очаква се Камарата да го приеме по-късно тази седмица, изпращайки го в Белия дом, където се очаква президентът Джо Байдън да го подпише като закон.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО