Иран предупреди САЩ: Това ще ви създаде изключителни проблеми

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащияни предупреди, че предложената многонационална бойна група под егидата на САЩ за защита на корабоплаването в Червено море може да се изправи пред „изключителни проблеми“, съобщиха официални ирански медии, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Ащияни отправи това предупреждение, след като САЩ казаха миналата седмица, че преговарят с други държави за създаване на такива многонационални сили след поредица от атаки на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси срещу кораби в Червено море.

„Ако извършат такава ирационална стъпка, те ще се изправят пред изключителни проблеми“, каза Ащияни пред официалната Иранска студентска новинарска агенция (ИСНА). „Никой не може да предприеме подобна стъпка в регион, където имаме надмощие“, каза министърът, имайки предвид Червено море.

Ащияни не уточни какви мерки е готов да вземе Иран в отговор на създаването на многонационална бойна група под егидата на САЩ.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза миналата седмица пред журналисти, че Вашингтон води преговори в други страни за създаването на „военноморска бойна група /…/ за осигуряване на безопасното преминаване на кораби през Червено море“, но не даде повече подробности.

Йеменските хуси, които са съюзници на Иран, се намесиха в конфликта между Израел и „Хамас“, като започнаха да атакуват кораби по ключови морски маршрути и да изстрелват дронове и ракети по отдалечената на над 1000 км еврейска държава.

Американският и френският военноморски флот засилиха присъствието си в Червено море, за да защитят корабите, които са заплашени от отвличане или атаки от страна на хусите, посочва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО