Великобритания и Германия се обявиха в подкрепа на „трайно“ прекратяване на огъня в Газа

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Ръководителите на британската и германската дипломация Дейвид Камерън и Аналена Бербок заявиха, че има „спешна необходимост“ от „трайно прекратяване на огъня“ в ивицата Газа, но се обявиха против „общо и незабавно прекратяване на огъня“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Трябва да направим всичко възможно, за да проправим пътя за трайно прекратяване на огъня, което да доведе до траен мир. Колкото по-скоро, толкова по-добре, нуждата е належаща“, пишат двамата министри в съвместна статия, публикувана във в. „Сънди таймс“. „Твърде много цивилни граждани бяха убити“, отбелязват те.

Двамата водещи дипломати обаче добавят, че „не вярват, че призоваването сега за общо и незабавно прекратяване на огъня с надеждата, че то по някакъв начин ще стане постоянно, е начинът да се постигне напредък“.

Това би означавало да се пренебрегне причината, поради която Израел е принуден да се защитава: „Хамас“ извърши варварско нападение срещу Израел варварски и продължава да изстрелва ракети всеки ден, за да убива израелски граждани. „Хамас“ трябва да сложи оръжие“, заявяват външните министри.

Във вторник Общото събрание на ООН прие необвързваща резолюция, в която се призовава за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“ в Газа. Великобритания се въздържа от гласуване, припомня АФП. През последните дни администрацията на президента Джо Байдън оказва натиск върху израелските власти да преминат към по-малко интензивна фаза на офанзивата си, за да защитят по-добре цивилното население.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО