Американска атомна подводница пристигна в южнокорейското пристанище Пусан

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Американска атомна подводница пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан в неделя, съобщи информационната агенция Yonhap, позовавайки се на южнокорейския флот, предаде usnews.com

Пристигането на USS Missouri, известна също като SSN-780, идва след като Южна Корея и САЩ проведоха втората си среща на ядрената консултативна група във Вашингтон в петък.

„Всяко ядрено нападение от Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници е неприемливо и ще доведе до края на режима на Ким“, се казва в съвместно американско-южнокорейско изявление от срещата.

Високопоставен южнокорейски служител каза по-рано тази седмица, че Северна Корея може да изпита изстрелване на междуконтинентална балистична ракета този месец.

Посещенията на американски ядрени подводници преди бяха рядкост, но те се увеличиха съгласно споразуменията между Сеул и Вашингтон, които увеличиха присъствието на американски военни активи, за да помогнат за възпирането на Северна Корея.

Друга американска атомна подводница, USS Santa Fe, акостира в пристанището на южнокорейския остров Чеджу през ноември.

USS Carl Vinson, американски самолетоносач, също пристигна в пристанище Пусан миналия месец в опит да увеличи възпирането срещу ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО