Украйна заяви, че е предотвратила атака на руски дрон срещу Киев

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Русия е извършила петата си въздушна атака този месец срещу Киев, а системите за противовъздушна отбрана са унищожили всички безпилотни летателни апарати при приближаването им към столицата, съобщиха украински военни рано в сряда, цитирана от Ройтерс.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили 18 от общо 19 атакуващи дрона, изстреляни към Киев, Одеса, Херсон и други региони на Украйна. Не е ясно веднага колко от тях са били унищожени над Киев.

„По предварителна информация в столицата няма жертви или разрушения“, заяви в приложението за съобщения Telegram Серхий Попко, ръководител на военната администрация на Киев.

Украинските военновъздушни сили също така заявиха, че Русия е атакувала Харковска област в източната част на страната с две управляеми ракети земя-въздух. Не е имало жертви в резултат на нападението, допълниха те.

В сряда сутринта прокуратурата на Украйна съобщи, че девет души, включително четири деца, са били ранени при нощна атака на руски дрон срещу южния украински град Херсон.

„До момента е съобщено за девет ранени жители, включително четири малки деца. Нанесени са щети на граждански обекти и жилищни сгради“, се казва в изявление на прокуратурата.

Русия не даде незабавен коментар.

Русия започна да нанася удари по енергийната, военната и транспортната инфраструктура на Украйна в региони, отдалечени от фронтовата линия, през октомври 2022 г., шест месеца след като войските на Москва не успяха да превземат Киев и се изтеглиха в източната и южната част на Украйна.

По-голямата част от Югоизточна Украйна остана под тревога за въздушно нападение към 23:00 ч. по Гринуич, като украинските военновъздушни сили заявиха, че Харковска, Днепропетровска и Кировоградска област са застрашени от руски балистични ракетни атаки.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО