Експерт: Крайно време беше да отпадне ограничението за двойното гражданство за министри и депутати

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Най-спорната поправка в Конституцията е разделянето на ВСС на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. При евентуално сезиране на КС има най-голям риск тази част от поправката да бъде отменена.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria експертът по конституционно право Стоил Моллов.

ВСС е органът, който управлява съдебната власт. В компетенциите на Велико народно събрание е промяната на формата на държавно управление. Трябва да се прецени дали такива промени променят формата на държавно управление. Според мен, те не я променят. Разделянето на ВСС, който има очевидно административни и кадрови правомощия, не променя фундаментално начинът, по който функционира съдебната власт и се съотнася към останалите власти.

Надеждите на министър Славов са, че увеличаване на броя на съдиите, избрани от съдии във ВСС и увеличаването на парламентарната или обществената квота във Висшия прокурорски съвет, ще преодолеят несъвършенствата в съдебната система. Дали ще стане така времето ще покаже.

Ограничаването на правомощията на Главния прокурор по отношение на по-долустоящите нива в прокуратурата може да се окаже добра идея. Въпросът е как ще бъде проверявано на практика. Един от аргументите срещу премахването на фигурата на Главния прокурор е, че ще получим 28 малки гешевчета. Формално и юридически промените трябва да прекратят господството на Главния прокурор. Досега прокуратурата беше вертикално изцяло интегрирана и правомощията на Главния прокурор се простираха по цялата верига. Не мисля, че промяната ще „извади зъбите“ на прокуратурата, тя разполага с огромен набор от правомощия, които не са предмет на конституционно регулиране, а са в наказателните закони.

Крайно време беше да отпадне ограничението за двойното гражданство за министри и депутати. Лица, които имат желание да участват в българския политически живот ще имат възможност да го направят. Има поколения, които са родени извън България, но са българи. ЕС не може да се нарече чужбина вече, ние сме част от една наднационална организация, която върви към федерализиране или конфедерализиране. Общински съветници и сега могат да имат двойно гражданство. Изискването за 18-месечна уседналост и българското гражданство да достатъчна гаранция за ангажираност. Не виждам защо априори да се смята, че той би вредил на интересите на България, само защото има и друго гражданство.

Интересна хипотеза при избора на служебен министър председател ще настъпи, ако всички, изброени в промените откажат. Нямам представа кого ще назначи президентът тогава.

Специално за ревизията в глава „Съдебна власт“ беше време, останалите промени дойдоха малко изневиделица и набързо. Със сигурност има много проблеми и нищо не е перфектно, но лично аз съм оптимист да сработят за по-дълго

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО