Страх от мобилизацията в Украйна, мъжете смятат, че ще ги убият бързо

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Предложението на украинската армия да набере още до 500 000 цивилни предизвика смесени чувства в Киев, като много хора казват, че са необходими повече войски за борба с Русия, но някои предполагат, че е безсмислено, освен ако не получат повече оръжия, предаде Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски обяви предложението на армията във вторник, но каза, че все още не е решил дали да го подкрепи.

Подобен ход ще има за цел да помогне за попълване на изтощените украински сили след почти две години пълномащабно нахлуване на Русия, но може да рискува ответна реакция от тези, които му се противопоставят.

Украйна не предоставя подробности за текущия брой на войските, но по-рано каза, че има около 1 милион души под оръжие. Русия разшири армията си след нахлуването си в Украйна миналата година и заяви, че планира да я увеличи до 1,5 милиона.

Антон Грушецки, изпълнителен директор на Киевския международен институт по социология, каза, че данните от социологически проучвания показват, че повече от 65% от украинците биха подкрепили значителна допълнителна мобилизация, като се застрахова, че цифрата може да бъде изкривена от хора, които искат да дадат „социално желан“ отговор по време на война.

27-годишният Александър, военнослужещ, който отказа да назове фамилията си, приветства идеята за голяма мобилизация, като каза, че фронтовите позиции са слабо защитени.

Той каза пред Ройтерс, че армейските резерви трябва да бъдат подсилени, а хората се страхуват, предполагайки, че автоматично ще бъдат изпратени в горещи точки.

„Повечето хора се страхуват сега, защото не разбират ситуацията. Мислят, че щом се присъединят към силите, ще бъдат убити незабавно или измъчвани. Нищо подобно не се случва“, каза той в сряда в украинската столица.

Украйна, която въведе военно положение след нахлуването на Русия, редовно набира хора в армията през цялата война.

Процесът се извършва до голяма степен извън полезрението, въпреки че някои видеоклипове в социалните медии показват наборни офицери, които раздават документи за призовки на улицата, на метростанции или във фитнес зали, а в някои случаи използват сила срещу тези, които се съпротивляват.

Рафаел, 40-годишен скулптор, който отказа да назове фамилията си, каза, че насилственото провеждане на широкомащабна мобилизация може да повлияе зле на морала на фронтовата линия.

„Мотивацията на хората умира. Ако някои са принудени да се бият против волята си, нашата армия няма да бъде толкова мотивирана да се бие“, каза той.

Тетяна, 37-годишен офис служител, каза, че по-важен въпрос от работната сила е осигуряването на повече военна и финансова помощ от чужбина.

„Мисля, че мобилизирането на хора няма да е достатъчно за да спечелим войната. Имаме нужда от подкрепата на Запада, Съединените щати. Нашите войници няма да са достатъчни“, каза тя.

Пакетите за помощ на обща стойност над 100 милиарда долара от Съединените щати и Европейския съюз бяха задържани поради политически опасения в чужбина.

„Мобилизация няма да помогне на каузата. Няма смисъл да мобилизираме огромни количества хора и след това да ги оставим без оборудване“, каза военнослужещият Денис, 21.

Той каза, че украинските власти не харчат достатъчно пари за оръжия.

Военните не са коментирали изявлението на Зеленски за мобилизация. Военните и правителството обсъждат начини за подобряване на мобилизацията от седмици.

В понеделник началникът на армията Валерий Залужний разкритикува решението на Зеленски да уволни ръководителите на регионалните военни служби това лято, описвайки ги като „професионалисти“, които вече ги няма.

Той каза, че мобилизационната програма не трябва да се засилва, а трябва да се върне към модела, който работи през първата фаза на войната.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО