След 35 години: Шведски съд потвърди доживотна присъда по делото за екзекуции в Иран

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Във вторник шведски апелативен съд потвърди доживотна присъда на бивш ирански служител, осъден миналата година за участието му в масова екзекуция на политически затворници в Иран през 1988 г., предаде VOA.

През 2022 г. СтокхолмскияТ окръжен съд призна Хамид Нури за виновен в убийство и тежки престъпления срещу международното право, предизвиквайки силни критики от Иран, който заяви, че присъдата е политически мотивирана.

Решението на Апелативния съд беше посрещнато с аплодисменти от няколкостотин протестиращи, които се бяха събрали пред съда, развявайки знамена и скандирайки лозунги, призоваващи за края на иранския режим.

Адвокатът на Нури не можа да бъде открит веднага за коментар.

В интервю за иранската информационна агенция Fars, синът на Нури, Маджид Нури, каза, че процесът е несправедлив, добавяйки, че „ще отидем до висши шведски съдилища, както и международни съдилища и ще представим нашите доказателства“.

Нури до момента е единственият, изправен пред съда за убийствата в затвора Гохардащ в Карадж, Иран, през 1988 г., насочени срещу членове на Иранските народни муджахидини.

Amnesty International определи броя на екзекутираните по правителствена поръчка на около 5 000, като в доклад от 2018 г. каза, че „реалният брой може да е по-висок.“ Иран никога не е признал убийствата.

Съгласно шведското законодателство съдилищата могат да съдят шведски граждани и други граждани за престъпления срещу международното право, извършени в чужбина.

Нури, който отрече обвиненията, беше арестуван на летище в Стокхолм през 2019 г.

Случаят предизвика дълбок разрив между Швеция и Иран.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО