Северна Корея е предоставила на Русия над хиляда контейнера с военно оборудване и боеприпаси

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Според посланика на САЩ в НАТО, Джулиан Смит, съгласно нова информация, КНДР предоставила на Русия над хиляда контейнера с военно оборудване и боеприпаси. Това съобщение беше подкрепено от сателитни снимки, цитирана от News.bg.

„Ние разполагаме с актуални данни, които указват, че КНДР предоставила на Русия допълнителни оръжия за използване във войната срещу Украйна, включително над хиляда контейнера с военни припаси и оборудване“, заяви Смит, цитиран от „Укринформ“.

Спътниците засякоха движението на контейнери от Северна Корея към Русия, превозвани по море. „Ние остро осъждаме КНДР за предоставянето на подобно военно оборудване на руснаците, което без съмнение ще бъде използвано за нападения срещу украинския народ и градове, а също и за продължаващата незаконна война, водена от Руската федерация“, подчерта посланикът на САЩ в НАТО.

Той допълни, че американската администрация предполага, че Северна Корея може да търси от Русия други военни технологии в замяна на доставените снаряди. Възможно е Пхенян да изрази желание за получаване на изтребители, ракети земя-въздух, бронирани машини и оборудване за производство на балистични ракети.

КНДР е една от държавите, които подкрепят настъплението на Русия в Украйна, предоставяйки активна помощ във форма на оръжия. Въпреки това, тази „помощ“ не е лишена от недостатъци.

Самите руски агресори изразяват недоволство от системните дефекти в артилерийските снаряди, предоставени от Северна Корея.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО