Константин Бачийски обясни разрива си със структурата на ПП в Бургас

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Не съм съгласен с това чужди граждани да могат да бъдат народни представители, а още по-малко министри и премиери.Това каза Константин Бачийски, цитиран от flagman.bg.

„Принципът ми интересите на българските граждани да бъдат на първо място пред политическите не подлежи на промяна. Това е червената линия, която не бих преминал. Затова по време на гласуването на 19 декември не подкрепих тази част от промените в Конституцията, касаещи двойното гражданство на депутати и министри, въпреки че гласувах за останалите конституционните промени в цялост. Убеден съм, че чужди граждани не бива да бъдат народни представители, още по-малко министри и премиери. Това е тема, която касае националната ни сигурност“, заяви бургаският народен представител.

Той направи сравнение с Търновската конституция, която е давала възможност министри да бъдат с двойно гражданство, но само след решение на Народното събрание.

„За мен предоставянето по право на тази възможност в наши дни е създава известни рискове. В резултат на недоволството ми, както и на други депутати, към Документа бяха добавени и 18 месеца уседналост за народните представители. За министрите обаче такова ограничение липсва. По тази причина отказах да подкрепя конкретния текста. Това, както и първоначално заявената ми позиция срещу влиянието на ГЕРБ и ДПС в управлението на страната са единствените сериозни разминавания в политиките между мен като лидер на ПП СЕК и „Продължаваме Промяната“. По тази причина преди време не гласувах в подкрепа на състава на правителството, а подкрепих само министър-председателят акад. Николай Денков. В Министерски съвет има стойностни министри, но и такива, които са силно зависими от ГЕРБ и ДПС.“, каза председателят на СЕК.

Той обясни и информацията, че ръководството на „Продължаваме промяната“ в Бургас спира сътрудничеството с неговата партия.

„Относно съобщението, че новото Общинско ръководство на Продължаваме промяната в Бургас прекратявало сътрудничеството ни, мога да заявя, само че няма как да прекратиш нещо, което реално все още не е започнало, защото повечето от тези 4-5 човека в това ново ръководство и хората около тях се появиха едва сега преди местните избори и до преди около шест месеца дори не ги познавахме – не ги познавах не само аз, но дори и учредители на партията от региона. Тях ги нямаше, когато създадохме промяната през 2021, нямаше ги на изборите през 2022, дори ги нямаше на парламентарните избори през април 2023, а лично аз ги видях за първи път около момента, когато се разбра, че ще има правителство. В последствие това създаде напрежение, между новопоявилите се хора в местното ръководство и тези, които вярваха и се бориха за промените в страната от самото начало“, каза Бачийски.

„Наясно съм, че когато, човек работи в обществена полза и когато не могат да ме огънат или купят, ставам неудобен. Всички действия на хората, които ме нападат, навярно показват, че вървя в правилната посока. Затова аз и моят екип не се отказваме, не се предаваме и най-важното не се продаваме“, завършва народният представител.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО