Турция е ликвидирала най-малко 25 екстремисти от ПКК

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Най-малко 25 бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК, забранена и обявена за терористична в Турция) бяха убити в Северен Ирак и Сирия по време на операции на турската армия, съобщи министърът на отбраната на Турция Яшар Гюлер в оперативния щаб на Министерството на отбраната.

„Вчера вечерта бяха ликвидирани 13 терористи, днес – 12. Общият брой на убитите терористи от началото на годината достигна 2156“, цитира военното ведомство думите на министъра в X (бивш Twitter).

Той каза, че в резултат на операциите, проведени в отговор на атаките срещу турската армия в Северен Ирак, са били нанесени масирани удари по концентрации на бойци и тяхната инфраструктура. „ПКК претърпя значителни загуби и на практика загуби способността си да маневрира. Нашите операции ще продължат, докато не бъде унищожен и последният терорист в този регион“, увери турският министър на отбраната.

Министерството на отбраната съобщи, че на 23 декември турската армия е ликвидирала 29 цели на ПКК в Северен Ирак и Сирия. Ударите бяха извършени в отговор на атаки на екстремисти срещу турски войски в района на Зап в петък и събота. Тогава загинаха 12 войници, а двама бяха ранени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 23 декември, че борбата срещу ПКК ще продължи, докато не бъде убит и последният терорист.

ПКК е призната от Анкара за терористична организация. Турските власти го определят като основна заплаха за националната сигурност. Армията на републиката периодично провежда операции срещу кюрдски бойци в северната част на Ирак и Сирия и поддържа голяма група войски в региона.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО