Захарова напомни на Лондон за зверствата му срещу ирландци

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в Telegram предложи да се напомни на „лондонските моралисти“ за британските зверства срещу ирландците, коментирайки съдебния иск на Дъблин срещу Лондон.

По-рано стана известно, че ирландското правителство възнамерява да започне междудържавно производство срещу Обединеното кралство заради приетия в кралството закон, предоставящ условна амнистия на обвинените в убийства, извършени по време на северноирландския конфликт.

В канала си в Telegram Захарова припомни, че „преди по-малко от четвърт век Лондон води кървава гражданска война срещу собственото си население, чиито жертви са хиляди хора“, а с настоящия законопроект „британските парламентаристи изключват от преследване на собствените си военни и полицейски служители, които са открили огън по цивилни по време на конфликта.“

„Следващият път, когато чуете лекция от лондонски моралисти за правата и свободите на човека, спомнете си за техните зверства срещу собствените им граждани от най-новата история“, пише официалният представител на руското външно министерство.

Влизайки в сила на 18 септември 2023 г., спорният закон предоставя условна амнистия на обвинените в убийства, извършени по време на повече от 30 години въоръжен конфликт в Северна Ирландия, известен също като Размириците. Освен това законът спира нови процеси и разследвания по дела, свързани с тези събития. Вместо това беше създадена Независимата комисия за помирение и възстановяване на информация (ICRIR), за да помогне на семействата да научат повече за обстоятелствата около смъртта на техните близки. Правителството казва, че това „ще се справи с наследството на проблемите в Северна Ирландия и ще насърчи помирението“.

През 1921 г. Ирландия е разделена на две части. По-малката, северна част (Ълстър), населена предимно с потомци на имигранти от Англия и Шотландия, остава част от Великобритания, а останалата част става британски доминион.

Оттогава въоръжената борба практически никога не е спирала между юнионисти и републиканци – привърженици на Лондон и съответно на независимостта. Групата на Ирландската републиканска армия и нейните последващи отцепнически организации, Истинската ИРА и Временната ИРА, извършиха много терористични атаки в Обединеното кралство през 70-те и 80-те години, стремейки се към анексирането на Ълстър към Република Ирландия.

Терористичната и екстремистка активност на ИРА намаля след подписването на Споразумението от Белфаст (Споразумение от Разпети петък) през 1998 г., което постави началото на процеса на политическо уреждане в отцепилата се провинция. Законът за Северна Ирландия от 1998 г., който последва споразумението от Разпети петък, създаде Асамблеята на Северна Ирландия, парламентът на Северна Ирландия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО