Русия разполага най-новите си гаубици до Финландия

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Русия се подготвя да разположи най-новите си гаубици в Северния военен окръг, граничещ с Финландия и Норвегия, предаде агенция Ройтерс, която цитира изявление на ръководителя на държавния конгломерат „Ростех“.

Според главния изпълнителен директор на „Ростех“ Сергей Чемезов, изпитанията на новите самоходни артилерийски установки „Коалиция-СВ“ са завършени, а масовото им производство вече е стартирало. Той заяви в интервю за РИА Новости, че първата пилотна партида от тези установки ще бъде предоставена на армията тази седмица.

Чемезов добави, че очаква гаубиците да бъдат разположени в Северния военен окръг в близко бъдеще. Той посочи, че този тип гаубици ще предостави предимство пред артилерийските модели на Запад по отношение на далекобойността на стрелбата.

През 2021 г., президентът Владимир Путин увеличи обхвата на действие на руския Северен флот, особено в зоната на Руска Арктика, като създаде Северния военен окръг, в който беше включена и Мурманска област, граничеща с Норвегия и Финландия.

След пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари на миналата година, Русия обвини „колективния Запад“, както Кремъл го определя, в провеждане на война срещу Москва чрез проксита и предупреди, че ще усили своите сили на западната граница предвид включването на Финландия в НАТО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО