Зеленски е побеснял след тези думи на Залужни

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е побеснял след публичната изява на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни, който измести акцента за мобилизацията от Генералния щаб към Министерския съвет, или по-точно към Кабинета на президента. Това съобщи украинският Телеграм канал „Резидент“ с позоваване на източник.

Залужни е използвал политически инструменти, за да избегне информационния удар по мобилизацията. И това е вбесило Зеленски. Залужни на практика прехвърли отговорността към други институции.

Залужни заяви на пресконференция, че военното командване на Украйна постоянно формира своите заявки за боеприпаси, оръжия и човешки ресурси, но не е подавало заявка за конкретен брой мобилизирани. През миналата седмица Зеленски каза, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение. Зеленски заяви, че извършването на мобилизация от такъв мащаб ще изисква допълнително финансиране.

По непотвърдена информация Зеленски умишлено може да е назовал такова голямо число (за мобилизация), за да насочи негативизма на обществото към Залужни. През последните седмици различни източници пишат, че има напрежение между двамата лидери, защото Зеленски смята Залужни за свой основен конкурент, ако последният реши да влезе в политиката.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО