Д-р Гергана Ингилизова пред ФАКТИ: Не отлагайте раждането на деца!

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Безплодието е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето съвремие. За щастие съществува методът на ин витро оплождане, който дава възможност за успешно раждане на дете на хора, за които не е възможно зачеването по нормален начин. С негова помощ хиляди страдащи от безплодие двойки по света могат да имат бебе. Пред ФАКТИ по темата говори д-р Гергана Ингилизова, главен ембриолог във „Вита Ин Витро център”.

– Д-р Ингилизова, защо все повече семейства се сблъскват с проблема трудно, а в дадени случаи и невъзможно забременяване?
– Различни фактори оказват влияне върху качеството на гаметите при мъжа и жената – сперматозоидите и яйцеклетките, а от там и върху репродуктивния им потенциал и възможността на двойката за зачеване и раждане на дете. Сред тях са начин на живот, двигателна активност, хранителен режим, вредни навици като употреба на алкохол, наркотици и тютюнопушене, стрес, преумора; здравословно състояние; хормонален статус; фамилна обремененост; възраст и др. Колкото по-рано двойката, която се сблъсква с този проблем, потърси специализирана медицинска помощ, толкова по-големи са шансовете за преодоляването му и раждането на дете.

– Какво се случва със съвременната жена, че тя губи възможността да произвежда здрави и качествени собствени яйцеклетки?
– Съвременната жена не е загубила възможността да произвежда качествени яйцеклетки, но приоритетите ѝ често са изместени в посока кариерно развитие. Раждането и отглеждането на деца все по-често се отлага за по-късна възраст, често без да са взети под внимание фактът физиологично изчерпване на яйчниковия резерв и отредената от природата възраст за зачеване. Броят на яйцеклетките в яйчниците на жената е природно предопределен, тя се ражда с яйцеклетките, които потенциално биха могли да бъдат оплодени и техният брой прогресивно намалява през целия живот на жената до менопаузата, когато вече е напълно изчерпан.

– Скоростта на физиологичното изчерпване на яйчниковия резерв е сравнително постоянна през живота на жената, но осезаемо се засилва на възраст около 35 – 37 години и приключва с менопаузата. Трябва ли жените да помислят върху това…
– Да, бих казала, че категорично трябва. Трябва жените да знаят, че ин витро процедурите не са панацея, че биологичният им часовник непрекъснато тиктака и че едно подценяване на тези факти би могло да доведе до невъзможност за възпроизвеждането им със собствен генетичен материал.

– Когато собствените яйцеклетки се окажат проблем, идват като алтернатива донорските яйцеклетки…
– Да! С донорските яйцеклетки шансовете за забременяване са изключително големи, тъй като донорите са млади жени на възраст между 18 и 33 г., с доказана фертилност, клинично и психически здрави, както и тествани за генетично предавани болести.

– Колко жени прибягват до донори и колко жени са готови да дадат своите яйцеклетки като донор?
– Все по-често срещаме случаи, при които по една или друга причина пациенката не може да забременее със собствени яйцеклетки. За съжаление не рядко с този проблем се сблъскват и млади жени с преждевременно изчерпан яйчников резерв в резултат на различни фактори – конгенитални, ятрогенни (хирургични манипулации, химиотерапия и лъчетерапия), поради което те вече не произвеждат годни за оплождане яйцеклетки.

Жените, готови да дарят яйцеклетките си, не са толкова много.

Може би малко се говори и знае по темата в обществото. Има и немалко спекулации. Мисля, че трябва медийните усилия да се носочат в посока популяризиране на този изключително благороден акт. Вярвам, че много повече жени, усетили щастието от майчинството, биха желали да помогнат и на други да сбъднат най-съкровената си мечта, ако бяха информирани за каузата на донорството.
Основно поради невъзможността за осигуряване на донори и в стремежа си да помогнем всячески на нашите пациенти, ние работим предимно със замразени яйцеклетки от чуждестранна тъканна банка, с които всъщност постигаме изключително добри резултати и успяхме наистина да ощастливим много семейства с дългогодишен стерилитет. Банката предлага голям донорски фонд и гарантира най-високо качество на замразените яйцеклетки. Пациентките не се включват в дълги списъци с чакащи, нашият екип отговаря за намирането на идеалния донор. Освен това донорската банка разполага с технология за лицево разпознаване, за да се намерят донорите, които имат най-голямо съвпадение с чертите на реципиентите, а анонимността е напълно гарантирана.

– С какви предразсъдъци се сблъсквате?
– Донорството на яйцеклетки и ембриони все още сякаш е тема табу. Всеки нещо е чувал, но от уста на уста. С напредването на асистираните репродуктивни технологии и усъвършенстването на протоколите за хормонална стимулация почти всяка жена би могла да забременее независимо от възрастта. И точно тук истината се забулва от ширещата се заблуда, която поглъща много надежди, финансови средства, време… Вече почти всяка жена познава друга, преминала през ин витро процедура над 44-45 години и забременяла. Абсолютно разбираемо е, защото огромна част от жените, сбъднали мечтата си да бъдат майки с донорски яйцеклетки, желаят да запазят този факт в тайна. А това дава тайната надежда на другите, копнеещи за рожба също като тях дълго време да не приемат истината, когато специалистите по репродуктивна медицина ги съветват да се насочат към процедура с донорски яйцеклетки.

– Успехът при използване на донорски яйцеклетки е…
– Успеваемостта на ин витро процедурите с донорски яйцеклетки варира доста между отделните клиники. Екипът на “Вита ин витро център” се гордее с реален процент постигнати клинични бременности от процедури със замразени донорски яйцеклетки за 2023 г., към момента – 62.9%, като 17,6% от тях са двуплодни бременности.

– Колко често се срещате и с другия проблем, когато мъжът не произвежда качествена семенна течност…
– Проблемите с фертилността са, най-условно казано, поделени по равно между двата пола, а все по-често ставаме свидетели на проблем и при двамата партньори. Всички фактори от заобикалящата ни среда оказват влияние, както върху качеството на яйцеклетките, така и върху качеството на сперматозоидите. Разликата обаче е в това, че процесът на сперматогенеза при мъжа продължава през целия му живот и възрастен мъж може да създаде потомство със собствен сперматозоид, но обратното не е възможно – жената има фертилна възраст и след приключването и зачеване със собствена яйцеклетка не е възможно. Същото важи и за морфологичните характеристики на гаметите. Всички ембриолози сме свидетели на раждането на прекрасни здрави деца от сперматозоиди с лошо качество – разбира се говоря за случаи, в които такива с добро качество не са били налични, но единици са случаите описани в научната литература в световен мащаб за деца родени от яйцеклетка с множество дефекти.

– Съветът ви към семействата с такъв проблем е…
– Съветът ми – и като професионалист, и като майка на две деца, към всички семейства, не само наши пациенти, винаги е бил: „Не отлагайте раждането на деца! И не оставайте без деца!“ Искрено се радвам, че през годините доста наши пациентки са се вслушали в съветите ми, макар вече да са били на ръба на отчаянието и понастоящем се радват на слънчеви детски усмивки.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО