Доц. Бърдаров: Нулевата стъпка за справянето с демографската криза е да спрем да говорим негативно за България

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Важно е да се спираме за миг поне на хубавите моменти, на големите победи. Това е важно и в глобален, и в национален, и в личен план, тъй като това е нашият живот, и в него естествено има много трудности, проблеми, препятствия, но той е нашият живот и трябва максимално да му се радваме и да търсим хубавите моменти.

Това каза пред Радио „Фокус“ доц. Георги Бърдаров, писател, преподавател по география, демография и етнорелигиозни конфликти в СУ, автор на най-четения разказ в интернет: „За петата ракия или колко е хубав животът“.

„Като демограф много често съм казвал, че нулевата стъпка за справянето с демографската криза на България е да спрем да говорим толкова негативно за България. Т.е. да започнем да говорим позитивно. Не че не си знаем лошите неща и негативите, но има и хубави работи, трябва да наблягаме и на тях. И това е най-вече от гледна точка на младите хора. Имах преди години презентация във Варна пред ученици. Презентацията беше „България и география на свободата“, където говорих и негативи, и позитиви за България, но финалът беше позитивен. Децата разплакани ми казаха, че съм първият възрастен, който им говори позитивно за България. И тогава си дадох сметка, че трябва да обърнем тази риторика, за да обърнем и тенденциите“, посочи Бърдаров.

Той даде и още един пример. Когато на 24 май е бил поканен да произнесе две слова: едното пред Паметника на Кирил и Методий, другото в аулата на Софийския университет по случай празника, е бил много щастлив, че и двете може да ги започне с наградата на Георги Господинов, с нещо, което е толкова позитивно и толкова хубаво за България и за нашата култура.

„Защо е толкова важно? Важно е по много аспекти. 2019 година, когато с мои приятели направихме Издателска и продуцентска къща „Мусагена“, направихме едно турне в Европа, където държави, като Нидерландия, Франция, Белгия, Люксембург ни обясниха, че България просто не присъства на литературната карта. Не че имат отрицателно отношение, просто нямат никакво отношение. И това, което направи Георги Господинов е че отваря вратата към България.

Това е изключително важно за културата, важно е за писателите, важно е за националното ни самочувствие. Всякакви мнения чух след това, аз си позволих на 24 май в аулата на Софийски университет, когато изтъкнах колко голям успех е постигнал Георги на първо място, и след това вече нашата култура, че ще се приеме нееднозначно, ще има много различни мнения, то ги има вече, но фактът си е факт – той е носител на „Букър“.

Това е една от най-големите световни литературни награди, това е уникално признание за него и за България. Така че много е важно, защото българската култура, естествено тя е позната в света, позната е с фолклорната музика, позната е с много други аспект, но вече е позната и с литературата. Затова наистина е огромен пробив“, каза още доц. Бърдаров.

Той коментира и филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“.

„Стефан Командарев има много сензитивен поглед за онези болки и тъги в обществото, които на пръв поглед са ни много познати, но в същото време са много лични и утаени във всеки един от нас, и не искаме да ги изказваме, да ги изкараме на показ. Погледът му е много, много интересен и чувствителен.

Със сигурност имаме нужда от такъв поглед точно през изкуството, тъй като ние като нация много обичаме да се самобичуваме, да се подценяваме, да се самопринизяваме, а всъщност хубаво е да чуем един такъв поглед през изкуството, който е много по-метафоричен за позитивите и негативите в нашето общество. Ние сме народ като всеки друг народ и имаме много позитиви, имаме и много негативи, но именно изкуството вади на показ най-позитивните неща и ни дава възможност да погледнем към негативните през една друга гледна точка и един друг ъгъл“, каза още доц. Георги Бърдаров.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО