Министър Динкова: Приемането ни в Шенген ще повиши интереса към почивка у нас

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Министърът на туризма Зарица Динкова представи резултатите на ресорното ведомство, което управлява, за последните шест месеца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма, цитирани от ФОКУС.

„През последните години непрекъснато се говори, че стратегическа цел в сектора на туризма е устойчивото му развитие, а България трябва да се наложи като дестинация за четири сезона.

Когато поех работата като министър, установих, че България е загубила доверието на важни за входящия ни туризъм партньори като Германия, която е основен наш пазар, заради редица направени, но неизпълнени обещания от предходни правителства. Доверие се печели трудно, но се губи бързо, затова през тези месеци моят фокус в международен план беше поставен именно върху това да възстановя доверието в ключовите ни партньори, както и да създам нови стратегически за България партньорства“, заявява министърът.

Тя обясни, че в последната половин година е посетила множество събития и е била свършена много работа, за да може по думите ѝ през следващата година да стартират нови проекти и да бъде привлечени повече туристи.

„Последните шест месеца бяха наситени с важни международни събития, заседания на органите на международни организации, в които България членува, както и на серия мои срещи с ресорните министри на ключови за страната ни пазари, сред които Великобритания, Испания, Италия, Гърция, Турция, Австрия, Полша, Чехия, Белгия, Швеция. Аз и екипът ми се срещнахме с представители на бизнеса на Скандинавския пазар, Австрия, Турция, Гърция и Испания, за да им представим лично възможностите, които дава реформата ни за подпомагане на Черноморските общини.

Изключително динамични и натоварени месеци, но усилията си заслужаваха. Вече имаме 21 одобрени проекта, които ще привлекат не само повече туристи през летен сезон 2024, но и гарантират умножаването на държавната инвестиция в маркетинг и реклама на България. Така за първи път държавата обединява ресурсите си с тези на местните власти и бизнеса“, заявява Динкова.

Министърът определи туризма като „важен инструмент за мека дипломация“. Тя призова държавната политика да индикира, че България е сигурна дестинация и надежден партньор на бизнеса.

„Крайно време е да се разбере, че туризмът е и международна политика, че е и важен инструмент за мека дипломация. Не можем да очакваме, че ще увеличим броя на чуждестранните туристи у нас, ако не покажем, че държавата ни е сигурна като дестинация и че е надежден партньор на бизнеса. Когато туроператорите правят избора между конкурентни дестинации и избират да инвестират в това да вкарват туристи в България, те поемат риска на този избор. Привличането на туристи не е лесно при растящата конкурентност на пазара, и особено при продължаващата с години политическа нестабилност. Ето защо беше изключително важно държавата да намери начин ясно да покаже подкрепата си и аз като министър на туризма да помогна на бизнеса. Такава крачка беше желана и чакана от тях. Работата с нашите политически и бизнес партньори е ключова, защото е необходимо да се работи паралелно и на двете нива“, посочва тя.

Туризмът не е услуга, която се представя и предоставя сезонно и кампанийно. Развитието на устойчив туристически продукт не е въпрос само на национална или местна политика, но и на активно международно партньорство, казва още Динкова.

Тя коментира и приемането на България в Шенген: „Приемането на България в Шенген допълнително ще повиши интереса към възможностите, които предлага страната ни целогодишно за почивка. През идните месеци ще работя целенасочено с местните власти за разширяване обхвата на реформата. Ще се фокусирам ключово както с големите и утвърдени вериги, така и с малките семейни хотели и къщи за гости, които влагат изключително много, за да предложат на туристите не просто почивка, но и истинско усещане за домашен уют и топлина“.

Тя благодари на екипа, с който работи, на бизнеса, който подкрепя идеите на министерството и изрази надежда страната ни да бъде все по-предпочитана дестинация.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО