Икономист обясни колко месечно ще губят хората с високи заплати от вдигането на максималния осигурителен доход

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Ако човек със заплата 4 хиляди лева месечно е плащал осигуровки върху действащия до 31 декември м.г. максимален осигурителен доход, след 1 януари с вдигането на този праг на 3750 лв. неговите доходи намаляват с 42 лева месечно. Това, разбира се, е при положение, че не му вдигнат заплата, а най-вероятно тя ще се вдигне, каза в студиото на „Здравей, България“ на Нова ТВ старши икономистът на институт „Отворено общество“ Георги Ангелов.

„През последните 3-4 години икономиката се развиваше по-добре, отколкото прогнозират и най-големите оптимисти. За изминалата 2022 г. например 1,7% ръст на икономиката беше най-оптимистичната прогноза, а той всъщност е 2%“, подчерта Ангелов.

Според него дефицитът на кадри, който причини ускорено вдигане на заплатите в ИТ сферата през последните 10-15 години, сега вече се вижда и в много други отрасли.

Именно този дефицит води до натиск за вдигане на заплатите, т.е. той идва от пазара, а не от държавата, каза още икономистът.

Според Ангелов няма да има отражение върху цените на горивата от факта, че се въвежда забрана за внос на руски петрол.

„Ние и досега нямахме особено отражение върху цените от това, че у нас се преработваше по-евтин руски петрол“, каза той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО