Какво е счетоводна политика?

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

Финансовата отчетност е много сложна задача, която касае бизнеса строго индивидуално. Отчитането на дейността за даден период от време зависи от спецификите на фирмата, естеството, дължимите данъци и други.

Това изисква консултирането със счетоводител, който да установи определен модел, важен за правилното управление, познат още като счетоводна политика.

Какво представлява тя и какви са ползите от съществуването ѝ? Научете повече за счетоводната политика от екипа на https://polejanov.com/.

Какво представлява счетоводната политика?

Това е модел, който представлява съвкупност от правила, методи и процедури. Той касае изготвянето на финансови отчети и представянето на всички транзакции и важни събития в областта на счетоводството.

Има различни видове, като постоянната е необходимо да се определи още при фирмената регистрация, което означава, че основните елементи остават непроменени.

При изготвянето ѝ трябва да се вземат предвид всички изисквания, свързани с Националните счетоводни стандарти.

Всяко предприятие трябва да разработи собствена такава, където да заложи своите методологични принципи и други.

Тя включва някои основни елементи, като:

  1. Оценка на активите и пасивите
    Към активите се отнася оборудването, имуществото, продукти на интелектуален вътрешнофирмен трудно и всички други, които са израз на стопанската мощност на предприятието. Задълженията към кредиторите и доставчиците, както и всички други, които определят привлечения капитал, се класифицират като пасиви.
  2. Определяне на фирмени приходи и разходи
    Те трябва да съответстват с дейността на предприятието и да бъдат завеждани посредством стопански операции.
  3. Методи за управление на сметките
    Към нея се отнасят и принципи, по които се осъществява управлението на дебитните и кредитните на компанията.
  4. Други
    Включват се още още амортизационна и консолидационна политика.

Включват се още съставянето на договори и воденето на договорните правоотношения, финансовия план на предприятието, методи за отчетност на данъците, анализ на текущата дейност и контрол.

Кои са ползите от изготвянето и утвърждаването на счетоводна политика?

Изготвянето и утвърждаването ѝ от ръководството на дадена фирма е много важен елемент от управлението, защото е свързана с въвеждането на правила, принципи и методология за отчетност.

Това улеснява процесите, води до осигуряването на прозрачни и надеждни условия. Тя е свързана със законови разпоредби и стандарти, което означава, че следва установени регулации за конкретната дейност.

Чрез нея се въвеждат стандартизирани процедури, което улеснява контрола и позволява анализирането на финансовите резултати.


Статията е публикувана на 20 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА