Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Белият дом: САЩ нямат нищо общо с експлозиите в Иран

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Съединените щати не са замесени по никакъв начин в експлозиите в Иран и нямат основание да смятат, че Израел има нещо общо с тях, заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Две експлозии убиха над 100 души и раниха множество други на възпоменателна церемония в югоизточния град Керман в Иран по-рано днес в памет на иранския генерал Касем Солеймани, който бе убит от американски безпилотен летателен апарат през 2020 г., съобщиха ирански официални представители, обвинявайки неуточнените към този момент „терористи“, извършили нападението.

Вашингтон не е видял никакви индикации, че Израел може да стои зад двата взрива, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби в отделно изявление и добави, че САЩ ще продължат да поддържат значително присъствие на военни сили в Близкия Изток на фона на продължаващия сблъсък между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“.

САЩ продължават да са изключително обезпокоени от риска конфликтът в ивицата Газа да се разпространи и на други фронтове след вчерашното убийство на високопоставения лидер на „Хамас“ Салех ал Арури в Бейрут, отбеляза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в убийството, отбелязва Ройтерс.

Милър заяви, че не може да даде оценка за това кой е извършил убийството, но нарече Ал Арури „брутален терорист с кръв на цивилни по ръцете си“. Вашингтон не е бил предварително уведомен за удара, добави той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО