Отбелязваме църковния празник Лазаровден

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница).

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалена, когото Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за предстоящия празник Цветница. В българската традиция Лазаровден е и празник на нивите и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат да се обличат и държат така че да ги харесват ергените.

Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

На Лазаровден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазо, Лазарин и Лъчезар.

Днес от 10.00 часа на централната улица в град Елхово в близост до Храм „Св. Димитрий Солунски” ще се проведе традиционния Великденски базар. Той има за цел да съхрани българските традиции и народно творчество. На базара ще бъдат изложени великденски сувенири, майсторски декорирани яйца и украси. От 11:00 часа спазвайки традицията, пред Храм „Св. Димитрий Солунски” деца от детските градини в града, училища, НЧ „Развитие-1893“ гр. Елхово и ОДК-Елхово ще наричат за здраве и благоденствие и ще представят обичая на прекрасния празник в народното ни творчество – Лазаровден, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.


Статията е публикувана на 27 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА