Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Любослав Костов: Не стигат парите за земеделие

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Не ни стигат пари за земеделие. В крайна сметка не бяха гласувани. Имаме уверението на министър Василев, че от 250-те милиона, останали за изравняване на възнагражденията, ще бъдат намерени пари за земеделския сектор. Надявам се до края на месеца да получим покана за среща и да уговорим къде да бъдат разпределени. В транспортното министерство трябват 23 милиона. За тези два сектора търсим общо около 80-90 млн. лева.

Това каза пред NOVA NEWS главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„2023 г. беше успешна за синдикатите, защото за пръв път от 10 години бяха вдигнати командировъчните. Ще има протести януари и февруари, ако няма решения за изостаналите откъм заплати сектори. Има ръст на парите в НЗОК, няма обаче такъв в РЗИ. В училищното и детското здравеопазване не са получавали увеличение три години. Дефицитът можеше да бъде близо до балансираното салдо“, смята той.

По думите му в БДЖ има 90% синдикално покритие. „Те са обхванати от колективно договаряне, а статистиката сочи, че това води до 14% по-високи заплати. 30 млн. са средствата за железопътния транспорт през тази година. 19,6% са вдигнати заплатите. От 1 януари и 1 април се вдигат на две стъпки възнагражденията в БДЖ, с общо 20%. За учителите и културата също има ръст“, посочи още Костов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО