Илия Кузманов: Определени хора насаждат в обществото негативно отношение към полицията

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Негативно отношение от определени хора се насажда в обществото у нас срещу полицията.

Това заяви пред БНР зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Според него е необходимо и по-добро обучение на самите полицаи, за да реагират по-добре в кризисни и напрегнати ситуация без да се стига до прегаряне и превишаване на правата.

Кузманов коментира действията на полицията в Стара Загора при задържането на Пламен Пенев, който почина.

Без да се навлиза в сферата на спекулациите и коментирайки само върху известните факти при тази ситуация, реално е имало сигнал за заплаха с оръжие, хладно, спрямо непълнолетни лица, неподчинения и опит за прегазване на полицейски служител.

„Категоричен съм, че има основание за реакцията на колегите, ако има превишаване на правата – полицейско насилие, трябва да се докаже“, коментира Кузманов.

За превишаване на права и полицейско насилие се коментира още от есента на 2023 след сблъсъците между футболни фенове и полиция пред Спортната палата в София. Тогава запалянковците излязоха на протест с искане за оставката на Борислав Михайлов от БФС.

Кузманов определи действията на някои от колегите си в Стара Загора като прегаряне. Той е категоричен, че не всички полицаи са на високо професионално ниво.

„Част от нещата са истина и доказани във времето. Във всички евространи и САЩ е нормално да има процент на грешка, проценти на тежки грешки, довели до тежки последствие, това е факт и би било безумно да се отрича“, каза той и призна, че има пропуски и в професионалната подготовка, но в момента имало “нихилистично отношение към полицията” от гражданите.

Той е убеден, че това отношение към органите на реда в България е неприемливо.

„В последните години има 1537 служители на МВР, пострадали от граждани, 1016 са с лека телесна повреда, 503 със средна, а са 3 с тежка и има 10 случая на смърт. Мислите ли, че това е приемливо?“, попита Кузманов.

Той поднесе съболезнования към близките на загиналия мъж за тежката им загуба.

„Но каква беше нуждата да извършва неподчинение, да се опитва да избяга от патрулите. Това не е поведение на човек, който не е виновен?“, попита служителят на МВР.

И допълни, че при такива случаи настъпва разделение в обществото. В случая има само една гледна точка и тя е на страната на правото. Там където не са спазени нормите трябва да се носи отговорност.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО