ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Българската антарктическа станция е разконсервирана, съобщи проф. Христо Пимпирев

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Първата група на 32-рата българска антарктическа експедиция е успяла да разконсервира станцията „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън, както и да осигури подаването на електрозахранване към всички сгради, съобщи ръководителят на експедицията проф. дн Христо Пимпирев.

Той е разговарял по сателитен телефон с командира на Българската антарктическа станция „Св. Кл. Охридски“ Камен Недков.

Днес паралелно с разтоварването на багажа от научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който пристигна на 4 януари, предстои включването на водопровода. Проф. Пимпирев посочи в съобщение до медиите, че станцията видимо не е понесла сериозни щети от неблагоприятните атмосферни условия през зимния период, когато беше необитаема. Всички участници в експедицията са в добро здраве след продължителното пътуване и са пълни с ентусиазъм за реализацията на набелязаната програма, допълни той, цитиран от novini.bg.

В първата група на 32-рата българска антарктическа експедиция са Камен Недков, лекарят д-р Атанас Пелтеков, електроинженерът Росен Стефанов, механиците Константин Недев и Владимир Гигов, логистиците Дамян Паунов и Александър Найденов, лодководачът Елка Василева, строителят Марчо Паунов, готвачът Станко Георгиев, както и изпълнителите на научни проекти – ихтиологът и хидробиолог проф. д-р Елиза Узунова, биологът доц. д-р Любомир Кендеров, морският геолог доц. д-р Райна Христова и инженерите д-р Петър Сапунджиев и Вахан Петев. Те отпътуваха на 27 декември от София, след което в Ушуая, Аржентина, се качиха на борда на кораба „Св. св. Кирил и Методий“.

Втората група от експедицията отпътува от София на 29 декември. В нея са геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова – музикант по акустичен проект, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест – Кирил Досков и доц. д-р Дойчин Боянов. По план те ще пристигнат в българската антарктическа станция „Св. Климент Охридски“ с кораба на бразилската антарктическа програма „Алмиранте Максимиано“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО