Тайван: Китайските балони са елементарна психологическа война

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Министерството на отбраната на Тайван обвини Китай в събота, че заплашва безопасността на въздушното пространство и води психологическа война срещу жителите на острова с поток от балони, забелязани близо до или над острова, дни преди ключови тайвански избори, предава „Ройтерс“.

Потенциалът Китай да използва балони за шпиониране се превърна в глобален проблем през февруари, когато Съединените щати свалиха китайски балон за наблюдение. Китай каза, че балонът има цивилно и метеорологическо предназначение и случайно се е отклонил.

Тайван е в повишена готовност за китайска военна и политическа активност преди президентските и парламентарни избори на 13 януари. В него се казва, че Китай упражнява военен и икономически натиск в опит да се намеси в изборите.

Китай гледа на острова като на своя територия, твърдение, което правителството на Тайван отхвърля.

От миналия месец насам тайванското министерство на отбраната съобщи за няколко случая на прелитане на китайски балони над чувствителния Тайвански пролив. Според съобщеното тази седмица няколко балона са прелетели над остров Тайван близо до големи военновъздушни бази.

В изявление от събота министерството каза, че балоните са „сериозна заплаха“ за безопасността на международната авиация, като се имат предвид траекториите им на полет.

„Ние също така осъждаме пренебрежението на китайските комунисти към безопасността на въздушното пространство и тяхното пренебрежение към безопасността на пътниците през Тайванския пролив и международните полети“, се казва в съобщението.

Министерството каза, че анализът му е, че балоните са част от тактиката на Китай за „сивата зона“ срещу Тайван „в опит да използва психологическа война, за да повлияе на морала на нашите хора“.

Съобщението беше по-силно от предишните твърдения на Тайван, че балоните изглеждат предимно за наблюдение на времето, движени от преобладаващите ветрове по това време на годината.

Министерството на отбраната на Китай миналата седмица отказа да коментира балоните на месечна пресконференция.

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те, кандидатът за президент на управляващата Демократическа прогресивна партия, каза на предизборно събитие в събота, че Китай използва своите военни кораби, бойни самолети и фалшиви новини, за да „раздели Тайван“.

„Призовавам всички ви с вашите свещени гласове да кажете на света, че Тайван няма да се предаде на авторитарен режим, а ще продължи да избира демокрацията и свободата“, каза Лай, според предизборния му екип.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО