САЩ призовава Китай да се въздържа от намеса в президентските избори на Тайван

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Белият дом призова за ненамеса от страна на Китай в предстоящите президентски избори в Тайван, след като 10-ият китайски балон за годината беше засечен в Тайванския пролив.

Говорителят на Съвета за националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че администрацията на Байдън подкрепя демокрацията и демократичните институции на Тайван „и ние искаме да видим свободни, честни, открити, прозрачни избори там“. Той каза също, че Белият дом е наясно, че „външни актьори могат да се намесят“.

Кърби подчерта, че администрацията призовава „никой извън Тайван да не се намесва“ и да не възпрепятства провеждането на свободни, честни и демократични избори.

В интервю Кърби бе попитан дали може да потвърди твърденията на тайванското правителство, че Китай се е намесвал в изборите, разчитайки на дезинформация и подкупване на тайвански служители. Кърби каза, че не може да потвърди обвиненията. Когато бе попитан за посланието на Белия дом до Пекин на фона на изпращането на бойни самолети, кораби и балони около Тайван преди изборите, той заяви:

„Важно е, когато хората на Тайван отидат до урните, за да гласуват, да могат да го направят с чувство на безопасност и сигурност и увереност, че гласът им има значение и той ще бъде правилно отчетен. Това е, върху което се фокусираме и това е, което искаме да видим да се случва“.

Вчера от Министерство на националната отбрана на Тайван съобщиха за още един китайски балон в Тайванския проток, с което общият им брой стана 10 за последните 5 дни. В допълнение за периода от 6 часа сутринта в четвъртък до 6 часа сутринта в петък са засечени и 8 самолета на Националната освободителна армия, пресичайки тайванската идентификационна зона за ПВО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО