„Ислямска държава“ пое отговорността за взрива на автобус в афганистанската столица

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Отговорност за снощния взрив в автобус в афганистанската столица, отнел живота на най-малко петима души, пое групировката „Ислямска държава“ (ИД), предаде Асошиейтед прес и БТА.

Сунитската екстремистка групировка каза, че нейни членове са детонирали взривно устройство в автобуса, който е превозвал мюсюлмани шиити, които ИД нарече неверници в изявление, разпространено малко след снощната експлозия. Това е първата подобна атака в страната през тази година, посочва АП.

Още 15 души бяха ранени при атаката в западния шиитски квартал на Кабул „Дащ и Барчи“, съобщи говорителят на столичната полиция Халид Задран.

Този квартал неведнъж е ставал обект на атаки от страна на афганистанския клон на ИД. Групировката е извършвала големи атаки срещу училища, болници и джамии, а също така е нападала други населени с шиити райони в Афганистан.

Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) в изявление в социалната мрежа „Екс“ призова за спиране на атаките срещу цивилни и „по-голяма защита на хазарейското малцинство в страната, както и за изправяне на извършителите пред правосъдието“. Тя съобщи за общо 25 убити и ранени при нападението срещу представители на хазарейската общност.

През ноември миналата година седем души бяха убити при експлозия в автобус в същия квартал „Дащ и Барчи“, отговорност за която пак беше поета ИД, която смята шиитите за еретици, посочва АП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО