Захарова: Армия на ЕС?! И на какво гориво ще работи?

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Говорителят на МВнР на Руската федерация Мария Захарова реагира остро на предложението на италианския външен министър Антонио Таяни за създаване на въоръжени сили на ЕС.

Ето коментарът ѝ в Телеграм:

Вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни: „Европейският съюз трябва да формира свои собствени въоръжени сили, които биха могли да играят роля в поддържането на мира и предотвратяването на конфликти. Ако искаме да бъдем носители на световния мир, имаме нужда от европейска армия. Това е основна предпоставка за ефективна европейска външна политика. В свят с толкова мощни играчи като САЩ, Китай, Индия, Русия и с кризи, простиращи се от Близкия изток до Индо-Тихия океан, гражданите на Италия, Германия, Франция или Словения могат да бъдат защитени само от това, което вече съществува, и това се нарича Европейски съюз. Затова отбраната и общата армия трябва да станат конкретен факт. И това не търпи отлагане.”

Армия на ЕС? Може би трябва да започнете с разработването на собствена ваксина срещу Covid? Или да се научите хуманно, в съответствие с международните си задължения, да пазите границите на Европейския съюз? Решаване на проблема с бежанците и мигрантите? И едва след това да създадете армия.

Да, напълно забравих. Преди да се формира единна армия, би било добре да се разбере на какво гориво ще работи и лети. И тогава американският президент ще пристигне в Брюксел и ще каже, че ще вдигне цените на горивата, ако армията на ЕС не нападне тези, които той посочи.

Между другото, защо тогава всяка страна от НАТО (да се чете, ЕС) трябва да плаща колосални суми в „общата хазна“ (и всъщност на Вашингтон), които, както се казва, отиват за гарантиране на тяхната сигурност?

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО