Иран подкрепи Ирак: Чуждестранните войски да се махат

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Иран изрази днес подкрепата си за призива на съседен Ирак за прекратяване на присъствието на оглавяваната от САЩ международна антиджихадистка коалиция на иракска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Убедени сме, че иракските въоръжени сили имат необходимата власт и сила да гарантират сигурността и че е дошло времето Вашингтон да напусне Ирак“, каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канани на седмичната си пресконференция.

„Естествено е иракското правителство и иракският народ да поемат своята национална отговорност пред престъпните действия на американските сили в Ирак“, добави той.

Международната коалиция, ръководена от Вашингтон, включва няколко държави, сред които Франция и Испания. Тя беше сформирана през 2014 г., когато джихадистите от групировката „Ислямска държава“ контролираха обширни територии в Ирак и Сирия. От началото на войната на 7 октомври между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа нейните сили стават обект на нападения с дронове и ракети. Отговорността за повечето от тях поема „Ислямска съпротива в Ирак“ – група от въоръжени фракции, съюзени с Иран и свързани с бившите милиции Хашд аш Шааби, включени в състава на редовните иракски войски, припомня АФП.

През последните седмици въоръжените групи на Хашд аш Шааби бяха обект на няколко удара, отговорността за някои от които поеха САЩ. След американския удар в Багдад, при който беше убит служител на Хашд аш Шааби, иракското правителство потвърди в петък своята „твърда решимост“ да сложи край на присъствието на международната коалиция на територията на страната.

Вашингтон има около 2500 войници в Ирак и почти 900 в Сирия, които често извършват нападения, насочени срещу джихадисти, отбелязва АФП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО