ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Доц. Искрен Иванов: Англия и САЩ няма да спрат с атаките срещу хутите

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Не става въпрос за нова война, защото от едната страна имаме държавни актьори като САЩ и Великобритания, а от друга страна имаме недържавен актьор като хутите. Онова, което тревожи Вашингтон и Лондон е, че в един момент тези набези на хутите може да станат толкова мащабни, че да запушат входа през Червено море, а ако се случи това, Иран може да обособи своя зона на влияние, която да влияе на процесите в Газа.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime доц. Искрен Иванов – експерт по международна сигурност и управление на конфликти и преподавател в Софийския университет.

Съмнявам се, че Великобритания и САЩ ще спрат преди да нанесат сериозни поражения на хутите.

„Другото притеснение е свързано с финанси и това, че търговските пътища на Америка и Великобритания страдат от тези набези“, обясни доц. Иванов.

Според него обаче държавен актьор няма как да спечели напълно в такъв тип военен конфликт.

„Не можем да говорим за пълна победа в конвенционалния смисъл. Има го ефектът на хидрата – отсичаме едната глава, изникват още няколко. Но Вашингтон и Лондон ще направят необходимото, за да овладеят тази криза, за да не засяга тя финансовите им интереси и да не помага на други паравоенни групировки в региона да наливат масло в огъня във войната, която води Израел срещу Хамас в момента“, посочи анализаторът.

По неговите думи е твърде възможно в близко бъдеще да започне да се говори за някаква подялба на Украйна, ако помощта за Киев не бъде навременна и постоянна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО