ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Илдико Отова: Мигрантите са ресурс, трябва да се интегрират

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Нужни са политики за интеграцията на бежанците, както и да имаме дългосрочно мислене и визия. И най-вече е нужно да разчитаме на фактите и на експертите, а не да създаваме разкази. За съжаление, темата за миграцията е изключително политизирана.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Илдико Отова – експерт по застъпничество във Фондацията за достъп до права, която се занимава и с правна помощ, и застъпничество за бежанците в България.

„В Европа мигрантите продължават да са около 3%, което е много малък дял, но той има огромна политическа тежест“, посочи Отова.

Проблемите с миграцията се политизират и за нея се създават разкази, а не политики.
Илдико Отова – политолог, експерт по застъпничество във Фондацията за достъп до права

„Нашата организация е е помогнала общо на над 36 000 човека – търсещи закрила, бежанци или мигранти в България, като това е само директната помощ лице в лице. Тоест те са получили юридическа подкрепа или чисто практическа помощ, свързана с административни въпроси“, обясни Отова

„Потребителите на платформата месечно достигнат 10 000. По-голямата част от тях през изминалата година бяха украинци с временна закрила“, посочи още тя.

Мигрантите са ресурс – и икономически, и от културна гледна точка и затова е важно да се интегрират.

„Организираме онлайн среща между работодатели и мигранти – вече имаме над 150 души, които търсят работа, а ние търсим работодатели, които имат желание да ги наемат“, коментира експертът.

„Големият проблем е, че сега няма легални пътища мигрантите да дойдат в Европа. А това е начин, по който да управлява процеса“, смята Отова.

Тя не очаква условията на Австрия да доведат до връщането на повече бежанци или мигранти в България, защото това не съответства на разпоредбите по Дъблинския регламент.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО