ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Министърът на енергетиката: Изчакваме по-смислена позиция на Украйна

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Изчаква се да има по-смислена общоевропейска позиция за Украйна, за да се реализира продажбата на оборудването от проекта АЕЦ „Белене”.

Това каза министърът на енергетиката Румен Радев, предаде БТА

Той уточни, че става дума за финансовия пакет за Украйна. Министър Радев е убеден, че ще има положително развитие по темата.

„Оборудването е в отлично състояние“, изтъкна той.

Междувременно този период е използван, за да се отговори на въпроса дали може да се ползват части от парогенераторите за наши цели. „Да, може, но вече твърдо е установено, че нямаме нужда”, коментира министърът.

Радев: Украйна се интересува и от инженеринговия проект за “Белене”

Ако по някаква причина не се стигне до сделка или продажба, ще се търсят други алтернативи за оборудването. Към момента най-големите усилия са насочени към преговорите с Украйна.

На въпрос на БТА защо в началото на годината България е внесла повече ток, отколкото е изнесла, министър Радев отговори, че в страната ни има динамичен обмен. Според него в случая става дума за това, че оперативният баланс се сравнява с 2022 г. и началото на 2023 г., когато цените на електроенергията бяха много високи на пазара, а това позволяваше активното включване на въглищните централи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО