ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Нова провокация към Китай! Американски дипломати пристигаха на посещение в Тайван

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Двама бивши официални представители на САЩ ще пристигнат в Тайван за разговори след вчерашните избори, както и за да изтъкнат „трайния интерес“ на американското правителство от запазването на мира в Тайванския проток, съобщи фактическото посолство на САЩ в Тайпе, цитирано от агенциите, пише БТА.

Американският институт в Тайван (АИТ), който се грижи за двустранните връзки при липсата на официални дипломатически отношения, обяви, че бившият съветник по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли и бившият заместник държавен секретар Джеймс Стайнбърг ще посетят острова.

„Както сме правили и преди след президентски избори в Тайван, американското правителство поиска от двама свои бивши официални представители да посетят острова в лично качество“, посочи АИТ и добави, че те ще бъдат придружавани от председателя на института Лора Роузънбъргър, чието седалище обаче не е в Тайван, а в САЩ.

„Утре те ще се срещнат с редица водещи политически фигури и от името на американския народ ще поздравят Тайван за успешно произведените избори, ще изразят подкрепа за благоденствието и растежа на острова и ще изтъкнат трайния интерес от запазването на мира и стабилността в Тайванския проток.“

Добре осведомени източници на Ройтерс заявиха, че посещението е рутинно и няма да излезе извън обичайните рамки.

Преди изборите Китай многократно определи Лай като опасен сепаратист. През последните четири години Китай осезаемо засили военно-политическия си натиск върху Тайван.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО