Твърдо „Не“ от Варшава! Полша отказва да подкрепи удължаването на търговските облекчения за Украйна

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия за удължаване на преференциалния търговски режим за Украйна с още една година, съобщава британският вестник The Financial Times.

От редакцията припомнят, че на 25 май 2023 година Съветът на ЕС прие регламент, който удължава суспендирането на всички мита, квоти и мерки за търговска защита върху украинския износ за Общността с още една година, до юни 2024 година.

Очаква се изпълнителният орган на ЕС да предложи на 16 януари мерките да останат в сила до юни 2025 година, за да се подпомогне на икономиката на Украйна.

Очаква се Европейската комисия да допълни предложението с разпоредба, която бързо ще спре украинския износ, ако пазарът в някои страни членки бъде „наводнен“.

Въпреки смяната на властта във Варшава, Полша на практика не се е отказала от протекционистките политики на предшествениците си от „Право и справедливост“. Според FT Варшава иска да сключи споразумение с Киев за лицензиране на износа на продукти – подобно на това, което Украйна договори с Румъния и България.

„Основната част от работата е диалогът между двете столици (Варшава и Киев – бел. ред.)“, пояснява пожелал анонимност дипломат от ЕС пред изданието.

Вестникът обаче подчертава, че позицията на Полша относно разширяването на търговските облекчения за Украйна няма да повлияе на резултата от гласуването му, тъй като това решение се взима с мнозинство.

По-рано полският еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски предупреди за нова криза, която може да провокира прекомерният внос на селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Войчеховски заплаши, че няма да подкрепи разпоредбите за разширяване на преференциите, ако предложенията на Варшава не бъдат взети под внимание.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО