ВАС отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговско отделение на СГС

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на бивша спецсъдийка, която поиска Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да я премести конкретно в Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), но това не се случи. Това съобщи lex.bg.

Според тримата върховни съдии Николай Гунчев (председател на състава и докладчик), Хайгухи Бодикян и Стела Динчева няма годен за обжалване административен акт, защото бившата спецсъдийка не е адресат на решението на колегията.

След закриването на Специализирания наказателен съд през 2022 г. съдиите масово бяха преместени на длъжност „съдия в СГС“ при запазването на ранга и размера на заплатата като от 28 юли с.г. всички започнаха работа в Наказателното отделение.

В началото на миналата година Вилислава Ангелова подаде молба в Съдийската колегия да бъде преназначена в Търговското отделение на СГС.

На 28 март 2023 г. СК на ВСС изпрати молбата ѝ на председателя на съда Алексей Трифонов при съобразяване на чл. 85, ал. 3, т 1 от Закона за съдебната власт, който предвижда, че общото събрание на определя броя и съставите на отделенията, както и тяхната специализация по материя.

Т.е. шефът на СГС трябва да свика общо събрание, което да прецени дали да премести Вилислава Ангелова от Наказателното в Търговското отделение.

Ангелова обжалва решението на Съдийската колегия пред Върховния административен съд, който обаче намери жалбата за недопустима, защото е подадена срещу волеизявление, което не притежава белезите на годен за обжалване административен акт и съответно не подлежи на самостоятелен съдебен контрол.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО