ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Каримански осъди Асен Василев за клевета, чака 5 хиляди лева обезщетение

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Финансовият министър Асен Василев е осъден да плати обезщетение от 5000 лева на бившия депутат от ИТН Любомир Каримански за клеветническо твърдение. Това става ясно от решение на Софийския градски съд , където Каримански е предявил иск за 26 000 лева срещу Василев, съобщават от Lex.bg.

Той е заради интервю на финансовия министър пред „Дарик“ през април 2022 г., когато Каримански беше шеф на комисията по бюджет и финанси в парламента и кандидат на ИТН за управител на Българската народна банка. По това време пък „Продължаваме промяната“, на която Василев е съпредседател, беше издигнала кандидатурата на Андрей Гюров.

В интервюто Асен Василев казва, че Гюров има безупречна репутация и на въпрос дали това означава, че Каримански няма такава, той отговаря: „Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза… той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лева, на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати“.
Става дума за случай от 2015 г., разказан първо в изданието „Е-Вестник“, а преди две години и от „Bird“, свързан с времето, когато Каримански е бил изпълнителен директор на „Инвестбанк“. Тогава банката е изплатила близо 1,2 млн. лева на социално слаб гражданин, който се регистрирал като управител на фирмата „ДИГ-94“, която по това време водела дело срещу „Инвестбанк“ за липсващи пари. След като фирмата спечелила делото на втора инстанция, фиктивният управител на фирмата бил вписан и банката възстановила сумата на него. Измамата била разкрита, след което фирмата успяла да си възстанови дължимото.

Пред съда Каримански обяснява, че твърденията на Асен Василев са неверни, а той не е осъждан нито за кражба, нито за друго престъпление, а и никой не е имал претенции срещу него за откраднати суми с негов подпис. Каримански отрича и сам да е казвал, че се е подписал под документи за кражбата на 1 млн. лева.

Затова той е поискал обезщетение от 26 000 лева, като сочи, че изказването на Василев е уронило авторитета му в обществото, засегнало е достойнството и доброто му име, предизвикало е здравословни проблеми и емоционално напрежение у него, а и се притеснил за здравето на родителите му, които са се засегнали от опозоряването на сина им.
Асен Василев пък заявява, че самата банка е потвърдила двукратно плащане – веднъж по споразумението с фиктивния управител и втори път – чрез усвояване на гаранцията, внесена по сметка на ВКС за спиране на изпълнението на втората инстанция. Той сочи, че няма как Каримански да се е засегнал точно от неговото изказване, защото далеч по-рано са били публикувани журналистически материали по случая с внушения, че става дума за измама.

В решението си съдия Стилияна Григорова пише първо, че е недопустима злоупотребата със свободата на словото, когато води до накърняване на чужди права и законни интереси. Според нея, освен личното си мнение, че Каримански не притежава нужните нравствени качества за БНБ, Асен Василев е внушил на публиката негова съпричастност към измамна схема за 1 млн. лева.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО