Нов член на БРИКС? Саудитска Арабия все още не може да реши

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Саудитска Арабия все още обмисля поканата да стане член на блока от държави БРИКС, след като беше поканена да се присъедини от групата миналата година, казаха двама източника, които са пряко запознати с въпроса, пред Ройтерс в четвъртък.

През август групата покани Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Иран, Аржентина и Етиопия да се присъединят от 1 януари, въпреки че Аржентина даде сигнал, че няма да приеме поканата през ноември. Източниците са заявили, че 1 януари не е краен срок за решение, като единият от тях е добавил, че има големи ползи от присъединяването към блока, тъй като членовете Китай и Индия са най-големите търговски партньори на кралството.

„Саудитска Арабия оценява ползите и след това ще вземе решение, протича процес“, казва един от източниците.

Разширяването на групата би добавило икономическа тежест към БРИКС, чиито настоящи членове са Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. Това може да подкрепи амбицията групата да стане шампион на глобалния юг.

Обмислянето на членството на Саудитска Арабия идва на фона на нарастващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай и Русия и тъй като затоплянето на връзките на кралството с Пекин предизвиква безпокойство във Вашингтон.

Въпреки продължаващите силни връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече следва своя собствен път от загриженост, че Вашингтон е по-малко ангажиран със сигурността на Персийския залив, отколкото в миналото.

Във вторник министърът на търговията на Саудитска Арабия заяви, че Саудитска Арабия не се е присъединила към БРИКС в панел на Световния икономически форум в Давос, без да дава подробности.

След изявлението на министъра, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че интегрирането на Саудитска Арабия в блока БРИКС е много важна работа, която продължава в сряда.

Саудитската държавна телевизия съобщи по-рано този месец, че кралството се е присъединило към блока, само за да премахне информациите от акаунтите си в социалните медии по-късно.

Друг член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, ОАЕ, каза, че е приел поканата и се е присъединил към блока, според министерството на външните работи.

Решението му се основава на икономически съображения, а не на политически, каза министърът на икономиката на ОАЕ Абдула бин Тук ал Мари в четвъртък.

„Ние не живеем в студена война… присъединяването към БРИКС не е от политическа, а от икономическа позиция“, каза Ал Мари на сесия в Давос.

„Да, поляризация се случи, това е безпрецедентно от 80-те години на миналия век, но присъединяването на БРИКС е по-скоро дневен ред юг-юг… ОАЕ винаги ще останат свързани със Запада.“

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО