ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Атанасова: Натиск е много трудно някой да ми окаже

Публикувано преди 3 месеца  |  България

“Към настоящия момент има и други колеги, които са били част от Народното събрание, ако се атакува такъв акт за противоконституционност и всеки един решава да не участва, тогава може да се окаже, че КС не може да вземе решение. До този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже”. Това заяви Десислава Атанасова, кандидатът за конституционен съдия, издигнат от ГЕРБ-СДС, по време на изслушване в комисията по конституционни въпроси.

“Народният представител полага клетва, че ще се води от Конституцията и законите на страната. Смятам, че и Конституционният съдия не може да “шикалкави”. Участвала съм в две изменения и допълнения на Конституцията. Винаги сме се водили от твърденията, че с тях се полагат основите за съдебна реформа”, заяви още Атанасова.

Кандидатът за конституционен съдия припомни, че в 9 страни-членки на ЕС се търси баланс в политическото представителство в Конституционния съд. Тя коментира, че това е по-подходящо, но все пак даде пример и с Белгия, където 12 от конституционните съдии са избрани от НС.

“Конституционният съд упражнява контрол върху актовете на НС, а конституционният съдия е абсолютно независим. До този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже”, категорична е Атанасова.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО