Етнографско-археологически музей – Елхово отбеляза тържествено 65 години от основаването си и 100 години от рождението на създателя му Иван Желязков (+ снимки)

Публикувано преди 3 месеца  |  Общество

Днес бе тържествено отбелязан 65-годишния юбилей на музея в град Елхово и 100 години от рождението на Иван Желязков – създател на музея, който е роден точно на този ден – 19 януари преди 100 години.

На тържеството присъстваха кмета на Община Елхово г-н Петър Гендов, Християн Кускунов – председател на Общински съвет – Елхово, Петър Желязков – син на Иван Желязков, общински съветници, гости, съграждани и приятели на музея.

С ретроспективна презентация от главния уредник Добринка Костова и Христо Христов – директор на музея бе представена историята на музея, неговата научно-изследователска, популяризаторска, експозиционна и образователна  дейност, като специално място и внимание бе отделено на инициатора, създателя и първи директор Иван Желязков, създал Специализиран етнографски музей преди 65 години с възрожденски дух и апостолска мисия.  За това, че е изградил една културна институция с национално значение, за това, че е посветил над 30 години от живота си в събирането, опазването, изследването и популяризирането на културно-историческото наследство на Елховския край и ги е запазил за днешните и утрешните поколения, през 2007 г. по предложение на колектива на музея и с Решение на Общински съвет – Елхово, Иван Желязков бе отличен с „Почетен знак – Герб на Община Елхово – златен“. На него беше посветен и този юбилей на музея.

Пред гостите бяха показани 20 невероятни женски носии от Елховския край от края на ХIХ – нач. на ХХ век, едни от първите експонати в богатия етнографски фонд на музея. Показът-ревю бе подготвен от специалистите в музея – Милена Вълева, Красимира Петрова, Добринка Костова и Дида Георгиева. Красивите носии оживяха благодарение на участниците в клуб „Дигитална история“ на  ПГ „Св.Климент Охридски“, които направиха ревюто артистично, вълнуващо и емоционално за всички присъстващи.

Началото на музея е поставено на 28.ХII.1958 г. и вече 65 години Етнографско-археологически музей – Елхово заема своето достойно място в националната музейна мрежа на България. За 65 години в музея са събрани и запазени десетки хиляди единици родова памет от края на ХІХ и началото на ХХ век. Съхранени са над 25 000 експоната, отразяващи  и документиращи богатото културно-историческо наследство на Елховския край. От тях 17 000 съставляват основните музейни фондове „Етнография” и „Археология“, приоритетно представящи разнообразното етнографско и археологическо наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско – Сакарския край.

В документалния и фотоархива му се пазят десетки хиляди оригинални документи и фотографии, свързани с развитието на този край от Освобождението до днес, както на местното население, така и на българските преселници от Одринска и Беломорска Тракия.

Извършени  са археологически  проучвания и разкопки на над 25 археологически обекта.

Музеят притежава над 4 000 тома специализирана литература и над 2 000 единици специализирани научни списания, които са на разположение на ученици, студенти, докторанти, преподаватели.

През залите му са преминали стотици хиляди посетители.

Етнографско-археологически музей – Елхово е една от най-популярните, развити и интересни дестинации в Югоизточна България, особено с участието му в Националните туристически движения „Опознай България – 100 Национални туристически обекта” под № 100 и в Националното движение „Обичам България” под № 201

Доказателство за национално признание за значимостта на Етнографско-археологически музей – Елхово и за цялостната му дейност е награждаването му с орден  „Кирил и Методий” – I степен и „Почетен герб на Община Елхово – Златен”.


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА