NOVA: Прибързаните промени в Закона за хазарта застрашават икономическата независимост на медиите

Публикувано преди 3 седмици  |  България
NOVA: Прибързаните промени в Закона за хазарта застрашават икономическата независимост на медиите

Продължават реакциите около ударната ревизия на Закона за хазарта, която предвижда 100% забрана на хазартните реклами в медиите, предаде dariknews.bg.

Въпреки ваканцията на 49-ото Народно събрание, парламентът се събира на извънредно заседание и се очаква днес текстовете да бъдат приети на второ четене.

В официална позиция „Нова Броудкастинг Груп” заявява, че приемането на текстовете в подобни безпрецедентно съкратени срокове и без обсъждане със заинтересованите страни, може сериозно да застраши икономическата независимост на медиите.

И още – непредвиденото и в средата на годината намаление на приходите от реклама ще застраши програмната схема на телевизията, включително може да ограничи достъпа на зрителите до значими спортни събития. Тази година NOVA придоби правата за излъчване на Европейското първенство по футбол – UEFA Евро 2024.

NOVA заявява, че се надява да се намери най-правилното решение на проблема, без това да застрашава икономическата стабилност на медиите, особено в навечерието на предсрочни парламентарни избори и избори за Европейски парламент.

Най-голямата онлайн група „Нет Инфо” също излезе с позиция, в която посочва, че големите губещи от пълната забрана за реклама на хазартни игри ще бъдат българските електронни медии и сайтове. Рекламните бюджети на хазартните оператори няма да изчезнат, а ще бъдат преразпределени и изцяло насочени към други играчи на дигиталния пазар, се казва още в позицията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО