И за новия екоминистър дивото къмпингуване е проблем

Публикувано преди 3 месеца  |  България

о отношение на дивото къмпингуване няма още регламент и това е голям проблем. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в отговор на въпрос на Константина Петрова („Възраждане“) относно достъпа до залив Болата, зададен по време на днешния парламентарен контрол.

Според министъра липсата на ясна дефиниция създава проблем за отговорностите и на институциите. Той обясни, че от екоминистерството могат да следят преминаването през дюните. Лично съм гонил паркирани коли, коментира той, като отбеляза, че в Болата е направено разширение на мястото за паркиране.

Във въпроса си Петрова посочва, че през Болата минава миграционният път на птици „Виа Понтика“. Заливът е част от защитена зона „Комплекс Калиакра“ по „Натура 2000“. От месеци достъпът до брега за любителите на риболова и водните спортове е ограничен, докато туристи с кемпери и палатки са допускани да паркират на пясъка, пише в запитването си депутатът.

През септември рибари протестираха на входа на Каварна с настояване да не им се отнема правото за достъп до морето от залива Болата. Поводът за недоволството им тогава бяха зачестилите санкции за пускането на лодки в морето от залива, припомня БТА.

В днешния парламентарен контрол министър Попов коментира и усилията за въвеждане на депозитна система за опаковки. Проучен е европейският опит, поясни той. Много е трудно, да не кажа невъзможно, която и да е държавна институция просто да въведе депозитната система, каза министърът. В понеделник предстои да се събере работната група, от която министърът ще очаква конкретно предложение по темата. Амбициран съм депозитната система да влезе в сила колкото се може по-бързо, добави Попов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО