Захарова: Русия не е изненадата, че ФРГ защитава Израел относно обвиненията в геноцид

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Русия не беше изненадана от защитата на Германия срещу Израел по отношение на обвиненита в геноцид, предвид отказа на Берлин да признае вината за престъпленията на Третия райх в СССР. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Решението на германското правителство да се противопостави на Република Южна Африка, която заведе дело в Международния съд, обвинявайки Израел в геноцид на населението на ивицата Газа, не ни изненада“, каза тя.

Дипломатът отбеляза, че в съответното правителствено изявление Берлин се позовава на „вземането предвид историята на Германия и престъплението срещу човечеството на Холокоста“, като по този начин се обявява за „експерт“ по въпросите на масовото унищожаване на хора. „Германия продължава да отказва да признае престъпленията на националсоциализма срещу народите на страната за геноцид“, добави Захарова.

„Руските следствени органи и съдилища са натрупали значително количество доказателства, сочещи военни престъпления, престъпления срещу човечеството и актове на геноцид, извършени от войските на Третия райх в различни региони на нашата страна“, заяви официалният представител на руското външно министерство.

Освен това дипломатът посочи, че „най-тревожното нещо остава продължаващото възраждане на германския милитаризъм на фона на одобрението на неонацистки практики“. „Тази тенденция може да има изключително тежки последици за съдбата на самата Германия, както и на Европа и света, предвид противоречивия исторически опит на тази страна“, заключи дипломатът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО