Външен министър потвърди, че страда от дислексия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Френският външен министър Стефан Сежурне, който беше назначен на поста на 11 януари, потвърди, че страда от проблеми, причинени от дислексия. „В младостта си бях диагностициран с тежка дислексия. Преди 15 години би ми било трудно да дам такова интервю. Но в резултат на упорита работа и обучение почти напълно се отървах от говорните недостатъци. Но те се появяват отново в моменти на умора и стрес и тогава ми е трудно да ги преодолея“, каза той в интервю за вестник Le Parisien.

Според ръководителя на френската дипломация „това обаче не се отразява на работата, ефективността, обмена в международните преговори“.

Американски и европейски генетици са идентифицирали 42 вариации в структурата на човешката ДНК, които влияят върху вероятността от развитие на дислексия. Някои от тях са свързани с двусмислието – способността на човек да използва еднакво свободно и двете си ръце.

Дислексията е умствено увреждане, което се проявява в постоянни затруднения с четенето. Противно на общоприетото схващане, дислексията е вродена човешка характеристика, а не следствие от лошо учене или нисък интелект.

Сред страдащите от дислексия в младостта си са шведският крал Карл XVI Густав, филмовите звезди Том Круз и Дженифър Анистън и режисьорът Стивън Спилбърг.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО