Турският парламент решава съдбата на кандидатурата на Швеция за НАТО

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Ратификационният протокол за приемането на Швеция в НАТО ще бъде включен в дневния ред на Общото събрание на турския парламент във вторник. Очаква се днес да има обсъждане на документа и гласуване по него, съобщи телевизионният канал ТРТ Хабер.

Преди това телевизионният канал CNN Turk съобщи само за възможността за подобни дискусии. Първоначално в дневния ред на парламента намериха място само няколко вътрешни нормативни акта, но в понеделник започнаха да се появяват информации за възможност протоколът да бъде подложен на гласуване. На 26 декември 2023 г. той беше одобрен от Комисията по международни въпроси на турското законодателно събрание. Сега този въпрос трябва да се гласува в парламента. За одобрението му е достатъчно обикновено мнозинство от гласувалите депутати от 600-местния парламент. Решението на парламента ще влезе в сила, след като турският президент Ердоган подпише съответния указ.

Местните медии обръщат внимание на факта, че разглеждането на молбата на Швеция в турския парламент ще съвпадне с присъствието на турския външен министър Хакан Фидан в САЩ. От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че очакват напредък в процеса на присъединяване на Швеция към НАТО.

До момента само Унгария и Турция не са ратифицирали протоколите за присъединяване на Швеция към алианса.

Турският президент Тайип Ердоган по-рано отбеляза, че свързва въпроса за одобрението на молбата на Швеция с приемането от Конгреса на САЩ на решение за продажбата на изтребители F-16 на Анкара. Преди няколко години Турция поиска от Съединените щати 40 изтребителя F-16 Block 70 и 80 комплекта за модернизация на Block 70 за своите съществуващи самолети. Както държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви по-рано, някои членове на Конгреса призовават подобни доставки да бъдат свързани със стъпките на Анкара, необходими за приемането на Швеция в НАТО.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО