Ще бъде изпратен отбранителен екип в Червено море от Нова Зеландия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Премиерът на Нова Зеландия, Кристофър Луксън, съобщи във вторник, че страната ще разположи 6-членен отбранителен екип в Близкия изток като част от международната коалиция за поддържане на сигурността в Червено море, предаде „Ройтерс“ и News.bg.

„Атаките на хутите срещу търговски и морски кораби са незаконни, неприемливи и дълбоко дестабилизиращи“, заяви Луксън по време на брифинг за медиите.

„Това внедряване… е продължение на дългата история на Нова Зеландия в защитата на свободата на корабоплаването както в Близкия изток, така и по-близо до дома.“

Никой военнослужещ от Нова Зеландия няма да влезе в Йемен или да участва в битка, но ще допринесе за колективната самоотбрана на кораби в Близкия изток, в съответствие с международното право, уточни Луксън.

Министърът на външните работи Уинстън Питърс каза, че действията на Нова Зеландия не трябва да се смесват с нейната позиция относно конфликта Израел-Хамас.

„Всяко предположение, че продължаващата ни подкрепа за морската сигурност в Близкия изток е свързано с последните събития в Израел и Ивицата Газа, е погрешно“, изтъкна Питърс.

Нова Зеландия призовава за хуманитарно примирие, хуманитарни паузи и спешната необходимост от по-нататъшни стъпки към устойчиво прекратяване на огъня в Газа.

Атаките на хутите прекъснаха глобалното корабоплаване и разпалиха страховете от глобална инфлация. Те също така задълбочиха опасенията, че последиците от войната Израел-Хамас могат да дестабилизират Близкия изток.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО